Verrekijker onderdelen

Een verrekijker bestaat uit een groot aantal onderdelen. Op deze pagina behandelen we de diverse onderdelen van een verrekijker.

Onderdelen verrekijker

Oculair Lens

Dit is de kant van de verrekijker waar u met uw oog doorheen kijkt. Aan beide kanten van de verrekijker is een oculair te vinden die u vervolgens gaat afstellen op uw ogen.

Centrale Focus

Dit is het grote wiel in tussen het linker- en rechter oculair. Door dit wiel links of rechtsom te draaien, wordt het beeld scherper of onscherper. Daarom wordt de centrale focus ook wel het scherpstelwiel genoemd.

Twist-up Oogschelp

Op de meeste verrekijkers zitten special twist-up oogschelpen die u in verschillende stappen omhoog kunt draaien. Bent u brildragend, dan laat u de oogschelpen ingedraaid zitten. Bent u niet brildragend, dan draait u de oogschelpen uit tot u op een prettige manier door de verrekijker kunt kijken.

Draagoog voor riem

Aan beide zijden van een verrekijker zitten de zogenaamde draagogen. Aan deze ogen kan een verrekijker riem of harnas bevestigd worden om de verrekijker met u mee te dragen. Ideaal als u de verrekijker meeneemt terwijl u eropuit trekt.

Objectief lens

Aan de andere kant van de verrekijker bevinden zich de objectief lenzen. Deze lenzen hebben een bepaalde diameter en zijn voorzien van een speciale coating waardoor ze veel licht binnen kunnen trekken. Op deze manier is de verrekijker is staat om een helder beeld te kunnen genereren.

Statief adapter aansluiting

In sommige gevallen is er tussen de objectief lenzen een dopje te vinden (meestal voorzien van het merk) die eruit gedraaid kan worden. Hieronder is vervolgens een schroefdraad te vinden waarop een statief adapter kan worden aangesloten zodat de verrekijker op een statief te plaatsen is.

Dioptrie ring

De dioptrie ring wordt gebruikt als u een kleine “afwijking” heeft in een van uw ogen. Als u brildragend bent, is het soms het geval dat het enige oog iets sterker is dan het andere. Op dit moment kunt u de dioptrie ring van uw verrekijker gebruiken om dit te compenseren. Hoe u dit doet kunt u vinden op de pagina: “Verrekijker afstellen”.